Over de organisatie

Museum

Over de organisatie

Missie en visie

Zodra je de schuilkerk — waar katholieken in het geheim samen kwamen — binnenstapt, ervaar je letterlijk wat het betekent om als religieuze minderheid je identiteit in de openbare ruimte te moeten verbergen. De kerk zet aan tot nadenken over religieuze vrijheid, identiteit en (in)tolerantie in de samenleving. Waarom mochten katholieken hun geloof niet in het openbaar uiten? Wat deed het met hen om alleen achter gesloten deuren hun religie te kunnen praktiseren? Hoe vrij ben je, als je je identiteit niet openlijk kunt laten zien?

Deze vragen zijn nog altijd actueel, vooral in de cultureel diverse en multireligieuze maatschappij waarin we leven. Want wat is vrijheid? Hoe verdraagzaam en tolerant zijn we eigenlijk, naar onszelf en de ander? Waar houdt de vrijheid van de één op en begint de vrijheid van de ander? In toenemende mate hebben we te maken met discriminatie, polarisatie en kansenongelijkheid. Het verharde debat zorgt voor vooroordelen en angst voor de ander.

De geschiedenis laat zien dat vraagstukken over (in)tolerantie, vrijheid van geweten, vrijheid van meningsuiting en geloofsovertuiging van alle tijden zijn. Het is van groot belang om deze vrijheden te blijven beschermen. Daarom maakt het museum zich sterk voor een open en democratische samenleving waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn.

De missie van het museum is om het unieke historische erfgoed levend te houden door het actief beheren van de zolderkerk en haar immateriële waarde te verbinden met actuele maatschappelijke thema’s zoals religieuze vrijheid, identiteit en tolerantie. Dit doen we door het museum te positioneren als een gastvrije plek voor interactie en het delen van ervaringen. We faciliteren dialogen over verdraagzaamheid en tolerantie door middel van programma´s en activiteiten. De nadruk ligt daarbij altijd op het versterken van begrip en sociale cohesie in een cultureel diverse samenleving.

Vacatures

Werken bij Museum Ons’ Lieve Heer op Solder? Bekijk de vacatures.

Directie en raad van toezicht

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een stichting met een onbezoldigde raad van toezicht en een directeur bestuurder. De stichting laat zich in zijn handelen leiden door de Cultural Code Governance. In het financieel jaarverslag wordt nader toegelicht op welke wijze de code wordt nageleefd.

Directie

Birgit Büchner (1962) studeerde af aan de Universiteit van Nijmegen en begon haar carrière bij Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in 2008. Voor die tijd was zij werkzaam in het bedrijfsleven en de filmsector. In 2016 werkte zij als interim directeur van het Bijbels Museum en werd zij directeur van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Birgit Büchner over Museum Ons’ Lieve Heer op Solder: “Het is een enorm inspirerend museum om voor te werken. Met ons team focussen we ons zowel op de historische waarde van dit bijzondere katholiek erfgoed, als op de hedendaagse betekenis van het huis en de collectie. We ontwikkelen lesprogramma’s over tolerantie en zijn voortdurend op zoek naar actuele invalshoeken om bezoekers aan het denken te zetten. We stellen onszelf daarbij lastige vragen zoals: wat betekent tolerantie in ons dagelijks doen en laten? Wat zegt deze plek over Amsterdam? Daarnaast vind ik het belangrijk om me in te spannen voor cohesie in de stad. Samenwerking met maatschappelijke en culturele partners is daarbij essentieel. Het maakt ons verhaal en dat van Amsterdam gelaagd en van belang.”

Raad van toezicht

De raad van toezicht bestaat uit:
Drs. A. (Arjen) Kok
Drs. D.J. (Diederik) Slot
Mr. A. (Astrid) Ubbergen
Drs. E. (Evita) Fiévez-Stoop
Drs. W.J. (Wieger) Kastelein

Jaarverslagen

Bekijk hier de jaarverslagen van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. 

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016

Publicaties

22/04/2022 Parool – Zo kunnen blinden ook de trap op in Ons’ Lieve Heer op Solder

09/05/2022 Trouw – Sis vond TV een veel te oppervlakkig medium ‘Je kan nooit iets fatsoenlijk uitleggen’

Algemene informatie

Adres:
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38-40
1012 GD Amsterdam

Telefoonnummer: 020 624 66 04 (ma t/m vr)
E-mailadres: info@opsolder.nl
RSIN/fiscaal (identificatie)nummer: 002957553
Kamer van Koophandel (KvK): 41197718
IBAN: NL63ABNA 052 755 83 70 ten name van St. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
ANBI Publicatie: download hier.

Snel naar:

Media en Pers

Direct contact opnemen

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam • C.S. Oolgaardtstichting •