Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekkingstocht in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De zolderkerk is gebouwd in opdracht van de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman en is in 1663 in gebruik genomen.
In de tijd dat Hartman met zijn gezin in het grachtenhuis woont, is in Amsterdam een protestants stadsbestuur aan de macht. Het is verboden om het katholieke geloof in het openbaar uit te oefenen. De voormalige katholieke kerken en kloosters zijn in beslag genomen en worden gebruikt voor de protestantse eredienst. Katholieken moeten op zoek naar alternatieven en vieren hun mis in verscholen huiskerken. Dit wordt gedoogd door het stadsbestuur! In de Republiek der Nederlanden geldt namelijk het principe van vrijheid van geweten. Achter de voordeur mag iedereen denken en geloven wat men wil. Dat schept een voor die tijd uitzonderlijk klimaat van tolerantie, waarin verschillende religieuze bevolkingsgroepen in de stad kunnen samenleven.

Het advies is om altijd een ticket met een tijdslot te reserveren. Dit is niet verplicht, maar zo bent u verzekerd van uw bezoek op de gewenste dag. Naast reguliere tickets zijn er verschillende kortingsmogelijkheden, waaronder de Museumkaart.

Bekijk hier de actuele openingstijden en zie welke feestdagen het museum gesloten is. Zo komt u niet voor onnodige verrassingen te staan.

Het museum bevindt zich in het hart van de oude Amsterdamse binnenstad, verscholen in een eeuwenoud grachtenhuis. Dit kan ervoor zorgen dat u ons misschien niet zo gemakkelijk kunt vinden. Op deze pagina staan de adresgegevens, vervoersinformatie en overige praktische zaken.

Een bezoek aan het 17de-eeuwse grachtenhuis en de zolderkerk gaat gepaard met het beklimmen van een flink aantal smalle trappen.
Dit maakt het pand niet voor iedereen even toegankelijk, maar er zijn speciale voorzieningen en tours beschikbaar.

U stapt een prachtig bewaard en gerestaureerd monument binnen. Aan dit bezoek zijn enkele voorwaarden verbonden. Houdt hier rekening mee voorafgaand aan uw bezoek.

Het museum heeft een vaste collectie, die altijd te bezichtigen is, maar naast deze collectie zijn er ook tijdelijke presentaties of kleine tentoonstellingen. Bekijk de agenda voor actuele programmering, en voor de Soldermissen.

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is altijd iets te beleven voor de hele familie en zijn er ook verschillende kinderactiviteiten. Loop bijvoorbeeld samen met het Lieveheersbeestje Kapoentje over de trappen en door de kamers. Of doe de Feest!audiotour.

Groepen zijn van harte welkom in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. U kunt met uw groep het museum individueel bezichtigen met behulp van de gratis audiotour, of u kunt een rondleiding aanvragen, verzorgd door een rondleider van het museum. 

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kan haar deuren open houden dankzij subsidies en fondsen, donaties, bijdragen van onze Vrienden, en de ticketverkoop aan bezoekers.

De zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de meest romantische trouwlocatie in de Amsterdamse binnenstad.
Daarnaast zijn er verschillende ruimtes in het museum geschikt voor ontvangsten, lezingen en vergaderingen.

Een historisch huis, in het hart van het oude Amsterdam, met een uniek verhaal over wonen, werken en geloven in de 17e eeuw.

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam • C.S. Oolgaardtstichting •