Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17de eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De zolderkerk is gebouwd in opdracht van de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman en wordt in 1663 in gebruik genomen. In de tijd dat Hartman met zijn gezin in het grachtenhuis woont, is een protestants stadsbestuur aan de macht. Het is verboden om het katholieke geloof in de openbare ruimte uit te oefenen. De voormalige katholieke kerken en kloosters zijn in beslag genomen en worden gebruikt voor de protestantse eredienst. Katholieken moeten op zoek naar alternatieven en vieren hun mis voortaan in verscholen huiskerken. Dit wordt gedoogd door het stadsbestuur! In de Republiek der Nederlanden geldt namelijk het principe van vrijheid van geweten. Achter de voordeur mag iedereen denken en geloven wat men wil. Dat schept een voor die tijd uitzonderlijk klimaat van tolerantie, waarin verschillende religieuze bevolkingsgroepen in de stad kunnen samenleven.

Het advies is om altijd een ticket met een tijdslot te reserveren, dit is niet verplicht, maar zo bent u verzekerd van uw bezoek op de gewenste dag. Reguliere tickets kosten €15,50 maar er zijn verschillende kortingsmogelijkheden waaronder de Museumkaart.

Het museum is op sommige feestdagen gesloten. Bekijk hier de actuele openingstijden en zie welke feestdagen het museum dicht is. Zo komt u niet voor onnodige verrassingen te staan.

Het museum heeft een vaste collectie welke altijd te bezichtigen is, maar naast deze collectie worden er ook tijdelijke presentaties of kleine tentoonstellingen gebouwd. Bekijk de agenda voor actuele programmering zoals open dagen en de Mis/ Soldermissen.

Voor families en kinderen is in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder altijd iets te beleven. Loop samen met het Lieveheersbeestje Kapoentje over de trappen en door de kamers. Doe de Feest! audiotour waarbij je je Feest! diploma kunt halen. Of vier je verjaardagsfeestje in de 17de eeuw met je vriendjes en vriendinnen! Zie programma.

Een bezoek aan het 17de-eeuwse grachtenhuis en de zolderkerk gaat gepaard met het beklimmen van een flink aantal smalle trappen. Dit maakt het pand helaas niet voor iedereen even toegankelijk.

Groepen zijn van harte welkom in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. U kunt het museum met uw groep bezichtigen met behulp van de individuele audiotour, of met een rondleider van het museum.

Een historisch huis, op een wonderbaarlijke plek met een uniek verhaal over wonen, werken en geloven in de 17de eeuw.

De zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de meest romantische trouwlocatie in de Amsterdamse binnenstad. Daarnaast zijn er verschillende locaties in het museum geschikt voor ontvangsten, lezingen en vergaderingen.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kan haar deuren open houden mede dankzij de inkomsten uit subsidies en donaties van onze Vrienden. Naast onze kaartverkoop aan bezoekers is dit een significant aandeel in het bestaansrecht van het museum.

Het museum bevindt zich midden in het centrum van het bruisende Amsterdam, maar het kan zijn dat het geheime karakter van het museum er voor zorgt dat u ons slecht vinden kunt. Hier vindt u onze adresgegevens, vervoersinformatie en overige praktische zaken.

U stapt een prachtig bewaard en gerestaureerd monument binnen en aan dit bezoek zijn enkele voorwaarden verleend. Houdt hier rekening mee voorafgaand aan het bezoek.

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam •