Veelgestelde vragen

Museum

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden met betrekking tot een bezoek aan ons museum.

Openingstijden en prijzen

De openingstijden van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn:
Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur
Zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Het museum is gesloten op de volgende feestdagen:
25 december (eerste kerstdag) 
27 april (Koningsdag)

De reguliere toegangsprijs is € 15,50 per persoon.
Voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar kost een ticket € 7,00.  
Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis.
Er gelden ook verschillende kortingen. Kijk voor een actueel overzicht van alle toegangsprijzen op de pagina’s “Openingstijden” en “Tickets en prijzen

Tickets

U kunt vooraf een e-ticket kopen via deze link.

Als u van tevoren reserveert dient u ook met een Museumkaart of een andere kortingskaart een ticket te reserveren. Selecteer dan het “Reservering voor gratis ticket” in onze ticketshop.

Het is niet langer verplicht om van tevoren een ticket te kopen. Wij adviseren u wel om vooraf te reserveren zodat u er zeker van bent dat u op de door u gewenste dag naar binnen kunt.

Bent u verhinderd op het door u gekozen dag, dan kunt u uw kaartje omwisselen voor een andere dag en tijdstip. Meer informatie hierover vindt u in de bevestigingsmail van uw reservering. Het aankoopbedrag wordt niet geretourneerd. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de helpdesk van Global Ticket.

Ja, u kunt bij de kassa een Museumkaart voor volwassenen (vanaf 18 jaar) of voor jongeren (t/m 18 jaar) kopen. Na aanschaf kunt u hiermee direct gratis het museum bezoeken.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder accepteert alle gangbare creditcards, behalve American Express.

Service en bezoek

Een bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder duurt circa 50 minuten tot 1,5 uur.

Er is een gratis audiotour beschikbaar in acht talen: Nederlands / Engels / Duits / Frans / Spaans / Italiaans / Russisch / Chinees.

Voor groepen is een rondleiding beschikbaar, deze wordt verzorgd door een rondleider van het museum. U kunt kiezen uit een lange versie (duur: 1,5 uur) of een verkorte versie (duur: 1 uur). De maximale groepsgrootte is 12 personen. Bestaat uw groep uit meer personen, dan wordt de groep gesplitst. U dient de rondleiding van tevoren aan te vragen. Kijk voor meer informatie op ‘Groepsbezoek en rondleidingen’.

Er is een onbewaakte garderobe (op eigen risico) in het museum, en er zijn gratis kluisjes beschikbaar. In deze kluisjes kunt u uw jas en tas of rugzak opbergen. Het opbergen van grote tassen en rugzakken is verplicht. (Hand)tasjes tot A4-formaat mogen mee het museum in.

Kleinere bagage kunt u kwijt in de kluisjes. Er is geen ruimte voor grote koffers. Tip: op het Centraal Station zijn grote bagagekluizen beschikbaar.

Op de eerste verdieping van ons entreegebouw bevindt zich ons museumcafé. Hier serveren wij goede koffie en thee, vers gebak of een heerlijke lunch en heeft u uitzicht over de Wallen. Het museumcafé is ook toegankelijk zonder entreeticket.

De museumwinkel bevindt zich in het entreegebouw. De winkel is zonder ticket toegankelijk.

Het museum verkoopt geen cadeaubonnen.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met de auto of lopend. Door de centrale ligging op de Wallen kunt u vanaf het Centraal Station en vanaf de omliggende tramhaltes en metrostations eenvoudig naar het museum lopen. Meer informatie en een routebeschrijving vindt u op de pagina “Praktische informatie”.

Vragen over huisregels

Fotograferen zonder flits en het maken van video-opnamen zonder extra licht zijn toegestaan. Bij sommige tijdelijke tentoonstellingen mogen de objecten niet gefotografeerd of gefilmd worden. Mocht dit het geval zijn, dan staat dit aangegeven. Uiteraard is het niet de bedoeling dat u andere bezoekers (ongevraagd) in beeld brengt.

Vanwege de kwetsbare historische omgeving is het niet toegestaan om te eten en/of te drinken in het museum. Ook het meenemen van waterflesjes is niet toegestaan.

Mobiel telefoneren of videobellen in het museum is niet toegestaan.

Toegankelijkheid

Vanwege de vele smalle en soms steile trappen is het 17de-eeuwse woonhuis en de zolderkerk beperkt toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Echter is er wel een speciale rondleiding beschikbaar voor een unieke beleving. Het museumcafé, de museumwinkel en onze tijdelijke tentoonstellingsruimte zijn wel goed toegankelijk. Deze ruimtes bevinden zich in het entreegebouw. In dit gebouw is een lift aanwezig.

Het historische huis van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. De tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel zijn wel toegankelijk. Deze bevinden zich in het entreegebouw. In dit gebouw is een lift aanwezig.

Voor bezoekers met een fysieke beperking heeft het museum verschillende voorzieningen beschikbaar, zoals een speciale audiotour voor blinde en slechtziende bezoekers en een virtuele tour voor mensen die slecht ter been zijn. Samen met een begeleider kunnen zij zo toch een museumbezoek ervaren. Kijk voor meer informatie op onze pagina ‘Toegankelijkheid’.

Er is een aangepast toilet aanwezig. Deze bevindt zich op de begane grond in het entreegebouw.

Hulphonden zijn toegestaan in het museum. Overige honden en huisdieren zijn niet toegestaan in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Let op: De vele trappen zijn niet voor iedere assistentiehond geschikt.

Begeleiders van mensen met een beperking mogen gratis naar binnen.

Tentoonstellingen en activiteiten

Het IHS-monogram staat voor de naam van Jezus Christus. De afzonderlijke letters zijn door de eeuwen heen op verschillende wijzen geïnterpreteerd, onder andere als Iesus hominum salvator (Jezus de redder van de mensen) en als In hoc signo (in dit teken zult gij overwinnen). Het komt vaak voor op katholieke voorwerpen. Het monogram wordt ook als logo gebruikt door de katholieke orde der jezuïeten (Sociëteit van Jezus). Ignatius van Loyola (1491-1556), de oprichter van de orde, koos het monogram IHS voor zijn zegelring.

Check de agenda voor onze tijdelijke tentoonstellingen/presentaties en onze randprogrammering.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft verschillende producten voor kinderen beschikbaar. Zo is er voor kinderen van 5-10 jaar een leuke speurtocht door het 17de-eeuwse huis. Voor iets oudere kinderen is er een audiotour over feestdagen. De programma’s zijn leuk en leerzaam voor het hele gezin. Ga naar de pagina ‘Families en kinderen‘.

Voor sommige activiteiten (zoals workshops en lezingen) moet u vooraf reserveren. Mocht dit het geval zijn, dan staat het vermeld bij de activiteit. Bekijk eens onze agenda.

Bent u op zoek naar een inspirerende en bijzondere locatie voor een exclusieve activiteit? Alle publieke ruimtes in het entreegebouw en in het 17de-eeuwse woonhuis zijn te huur. Voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid kunt u contact opnemen met boekingen@opsolder.nl

De zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de meest romantische trouwlocatie in de Amsterdamse binnenstad. En dat al een paar honderd jaar! Mail voor meer informatie naar trouwen@opsolder.nl

Iedere eerste zondag van de maand wordt de zolderkerk van het museum gebruikt voor een mis. Deze missen worden niet door het museum zelf verzorgd, maar er wordt graag meegewerkt om deze traditie sinds 1951 in ere te behouden. Voor de eerstvolgende Soldermis, zie onze agenda.

U kunt ons museum op verschillende manieren steunen. U kunt bijvoorbeeld een eenmalige donatie doen, u kunt Vriend worden van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en er is een mogelijkheid om het museum mee te nemen in het testament. De Stichting Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat schenkingen aan het museum fiscaal aftrekbaar zijn.

Lees verder op de pagina ‘vrienden worden, doneren en nalatenschappen’.

Snel naar:

Toegankelijkheid

Praktische informatie

Families en kinderen

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam •