Veelgestelde vragen

Museum

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meestgestelde vragen en de antwoorden met betrekking tot een bezoek aan ons museum.

Openingstijden en prijzen

De openingstijden van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn:
Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur.
Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur
Zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Het museum is gesloten op de volgende feestdagen:
25 december (eerste kerstdag) 
27 april (Koningsdag)

De reguliere toegangsprijs is € 15,50 per persoon.
Voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar kost een ticket € 7,00. 
Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis.
Er gelden ook verschillende kortingen. Kijk voor een actueel overzicht van alle toegangsprijzen op de pagina’s ‘Openingstijden‘ en ‘Tickets en prijzen’.

Tickets

U kunt vooraf een e-ticket kopen via deze link.

Als u van tevoren reserveert moet u ook met een Museumkaart of een andere kortingskaart een ticket te reserveren. Selecteer dan ‘Reservering voor gratis ticket’ in onze ticketshop.

Het is niet verplicht om van tevoren een ticket te kopen. Wij adviseren u wel om vooraf te reserveren zodat u er zeker van bent dat u op de door u gewenste dag naar binnen kunt.

Bent u verhinderd op de door u gekozen dag, dan kunt u uw ticket omwisselen voor een andere dag en tijdstip. Meer informatie hierover vindt u in de bevestigingsmail van uw reservering.
Het aankoopbedrag wordt niet geretourneerd. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de helpdesk van Global Ticket.

Ja, u kunt bij de kassa een Museumkaart voor volwassenen en jongeren (t/m 18 jaar) kopen. Na aanschaf kunt u hiermee direct gratis het museum bezoeken.

In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kunt u alleen met bankpassen en gangbare creditcards betalen, behalve American Express.

Service en bezoek

Een bezoek aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder duurt circa 50 minuten tot 1,5 uur.

Er is een gratis audiotour beschikbaar in acht talen: Nederlands / Engels / Duits / Frans / Spaans / Italiaans / Russisch / Chinees.

Voor groepen is een rondleiding beschikbaar, deze wordt verzorgd door een rondleider van het museum. U kunt kiezen uit een lange versie (duur: 1,5 uur) of een verkorte versie (duur: 1 uur). De maximale groepsgrootte is 12 personen. Bestaat uw groep uit meer personen, dan wordt de groep gesplitst. Een rondleiding moet van tevoren worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op ‘Groepsbezoek en rondleidingen’.

Er is een onbewaakte garderobe (op eigen risico), en er zijn gratis kluisjes beschikbaar. In deze kluisjes kunt u uw jas en tas of rugzak opbergen. Het opbergen van grote tassen en rugzakken is verplicht. (Hand)tasjes tot A4-formaat mogen mee het museum in.

Kleinere bagage kunt u kwijt in onze kluisjes. Er is geen ruimte voor grote koffers. Tip: op het Centraal Station zijn grote bagagekluizen beschikbaar.

Let op: het museumcafé is tijdelijk gesloten.
Op de eerste verdieping van ons entreegebouw bevindt zich ons museumcafé. Hier serveren wij goede koffie en thee, vers gebak of een heerlijke lunch, en heeft u uitzicht over de Wallen.
Het museumcafé is ook toegankelijk zonder entreeticket.

De museumwinkel bevindt zich in het entreegebouw. De winkel is zonder ticket toegankelijk.

Het museum verkoopt geen cadeaubonnen.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Door de centrale ligging op de Wallen kunt u vanaf het Centraal Station en vanaf de omliggende tramhaltes en metrostations eenvoudig naar het museum lopen. Meer informatie vindt u op de pagina ‘Praktische informatie‘.

Vragen over huisregels

Fotograferen zonder flits en het maken van video-opnamen zonder extra licht zijn toegestaan. Bij sommige tijdelijke tentoonstellingen mogen de objecten niet worden gefotografeerd of gefilmd.
Uiteraard is het niet de bedoeling dat u andere bezoekers (ongevraagd) in beeld brengt.

Vanwege de kwetsbare historische omgeving is het niet toegestaan om te eten en/of te drinken in het museum. Ook het meenemen van waterflesjes is niet toegestaan.

Mobiel telefoneren of videobellen in het museum is niet toegestaan. Deze regel geldt niet voor bezoekers die de CoVisit tour doen.

Toegankelijkheid

Vanwege de vele smalle en soms steile trappen is het 17de-eeuwse woonhuis en de zolderkerk beperkt toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Er is een speciale rondleiding beschikbaar voor een unieke beleving.
Het museumcafé, de museumwinkel en onze tijdelijke tentoonstellingsruimte zijn wel goed toegankelijk. Deze ruimtes bevinden zich in het entreegebouw en zijn bereikbaar met een lift. Hier is ook een aangepast toilet beschikbaar.

Het historische huis van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is niet toegankelijk voor kinderwagens, rollators en rolstoelen.
De tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel zijn wel toegankelijk. Deze bevinden zich in het entreegebouw. In dit gebouw is een lift aanwezig.

Ja, het het museum heeft verschillende voorzieningen beschikbaar. Zoals een speciale audiotour voor blinde en slechtziende bezoekers, en een virtuele tour voor mensen die slecht ter been zijn. Samen met een begeleider kunnen zij zo toch een museumbezoek ervaren. Kijk voor meer informatie op onze pagina ‘Toegankelijkheid’.

Er is een aangepast toilet aanwezig. Dit bevindt zich op de begane grond in het entreegebouw.

Hulphonden zijn toegestaan in het museum. Overige honden en huisdieren zijn niet toegestaan in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Let op: de vele trappen zijn niet voor iedere hulphond geschikt.

De begeleider van iemand met een beperking mag gratis naar binnen.

Tentoonstellingen en activiteiten

Het IHS-monogram staat voor de naam Jezus. De afzonderlijke letters zijn door de eeuwen heen op verschillende wijzen geïnterpreteerd, onder andere als Iesus hominum salvator (Jezus de redder van de mensen) en als In hoc signo (In dit teken zult gij overwinnen).
Het komt vaak voor op katholieke voorwerpen. Het monogram wordt ook als logo gebruikt door de katholieke orde der jezuïeten (Sociëteit van Jezus). Ignatius van Loyola (1491-1556), de oprichter van de orde, koos het monogram IHS voor zijn zegelring.

Bekijk de agenda voor onze tijdelijke tentoonstellingen/presentaties en onze randprogrammering.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft verschillende producten voor kinderen beschikbaar. Zo is er voor kinderen van 5-10 jaar een leuke speurtocht door het 17de-eeuwse huis. Voor iets oudere kinderen is er een audiotour over feestdagen. De programma’s zijn leuk en leerzaam voor het hele gezin. Ga naar de pagina ‘Families en kinderen‘.

Voor sommige activiteiten (zoals workshops en lezingen) moet u vooraf reserveren. Mocht dit het geval zijn, dan staat het vermeld bij de activiteit. Bekijk eens onze agenda.

Bent u op zoek naar een inspirerende en bijzondere locatie voor een exclusieve activiteit? Alle publieke ruimtes in het entreegebouw en in het 17de-eeuwse woonhuis zijn te huur. Voor meer informatie, prijzen en beschikbaarheid kunt u kijken op deze pagina.

De zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de meest romantische trouwlocatie in de Amsterdamse binnenstad. En dat al een paar honderd jaar! Ga voor meer informatie naar deze pagina.

Bijna iedere eerste zondag van de maand wordt er in de zolderkerk een mis gehouden. Deze missen worden niet door het museum zelf verzorgd, maar er wordt graag aan meegewerkt om deze traditie sinds 1951 in ere te houden. Voor de eerstvolgende Soldermis, zie onze agenda.

U kunt ons museum op verschillende manieren steunen. Door bijvoorbeeld een eenmalige donatie te doen, of Vriend te worden van het museum, of door het museum mee te nemen in uw testament.
De Stichting Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit betekent dat schenkingen aan het museum fiscaal aftrekbaar zijn.

Lees verder op de pagina ‘Vriend worden, doneren en nalaten’.

Snel naar:

Toegankelijkheid

Praktische informatie

Families en kinderen

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam • C.S. Oolgaardtstichting •