Unieke stageplek voor Designers

Fotograaf: Rebekka Mell

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is tijdens de modetentoonstelling ook tijdelijk het huis van het jonge modemerk CRUÈL, opgericht door William Ampofo. Omdat het veel mbo-studenten niet lukt om een stageplek te vinden, besloot het museum de handen ineen te slaan met modeontwerper Ampofo en het ROC van Amsterdam. Drie studenten van de mbo-opleiding Fashion Design zijn op 1 maart begonnen aan hun stage. Heleen Vink is docent Textiles en Art & Culture bij het ROC Amsterdam en vertelt meer over deze bijzondere samenwerking:

Hoe is de samenwerking tussen het museum, ROC Amsterdam en William Ampofo tot stand gekomen?
“De educatieafdeling van Museum Ons Lieve Heer op Solder heeft ons benaderd met de vraag of het mogelijk was een tijdelijk modeatelier in te richten voor MBO-studenten. Zij vertelden dat er een modetentoonstelling in het museum zou komen te staan met historische jurken uit de 19de eeuw. Dat vonden wij zo’n leuk idee dat het balletje daarna vrij snel is gaan rollen. William Ampofo is oud-student van onze opleiding en had al vrij snel na zijn afstuderen zijn eigen modemerk. Dat is een enorme inspiratiebron voor de jongeren die ontwerper willen worden. Het was daarmee een logische keuze om hem te betrekken bij dit idee. Uiteindelijk waren alle partijen enthousiast en stonden de leerlingen te trappelen. We zijn dan ook heel trots dat het uiteindelijk is gelukt.”

Dat klinkt alsof het niet allemaal even gesmeerd is verlopen…
Het idee van het modeatelier als stageplek is ruim een jaar geleden ontstaan. Ondertussen hebben we te maken gehad met een pandemie en onzekerheid over subsidies. Iedere keer was er twijfel of het zou gaan lukken. Het is daarom des te mooier dat het atelier ondanks alle obstakels nu toch staat.”

Smaakt deze samenwerking wat jou betreft naar meer?
Jazeker. De samenwerking hebben we eigenlijk al uitgebreid. Want niet alleen de drie studenten die nu stage lopen in het modeatelier profiteren van deze partnership. Samen met William en een aantal andere betrokkenen hebben we ook workshops ontwikkeld in het museum voor alle andere modeopleidingen van het ROC en de aankomende studenten. Daarmee krijgen zij een introductie en realistische kennismaking met het vak.”

Wat is er bijzonder aan dit stageatelier, naast de samenwerking?
“Het is bijzonder dat deze stage voor MBO-studenten wordt aangeboden. Veel organisaties en ook musea bieden vaak stageplekken aan voor HBO en universitaire studenten. MBO wordt vaak vergeten en er wordt zelfs een beetje op neergekeken. Dat is niet terecht. Het zijn harde werkers en het is goed dat er op deze manier aandacht wordt besteed aan de MBO-student.”

Wat vind jij het leukst aan Museum Ons’ Lieve Heer op Solder?
Ik vind het mooi dat het museum zich zo focust op tolerantie. Dat is belangrijk, vooral ook in de mode. Ik vind ook de plek van het museum, in het oudste stuk van Amsterdam, heel bijzonder. Ik geef les in Arts & Culture, wat onder meer gaat over modegeschiedenis. Daar sluit dit museum echt heel mooi op aan met haar geschiedenis. Tot slot wil ik ook de mensen van het educatieteam noemen. Zij zijn vanaf het begin af aan zo enthousiast geweest over dit project. Dat is zeker een belangrijke factor geweest in het succes ervan.”

Fotograaf: Rebekka Mell

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PARTNERS & SPONSOREN • Amsterdams Fonds voor de Kunst • Kickstart Cultuur Fonds • Fonds 21 • Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk • Vereniging Rembrandt • Unesco • Nieuw Leven Facility Groep • VTW Amsterdam • Prins Bernhard Cultuurfonds • VSB-fonds • Gemeente Amsterdam • C.S. Oolgaardtstichting •