Bezoek

Houd bij het bezoek rekening met de huis– en coronaregels van het museum. Wij zien u graag in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Een verborgen schat op zolder

ZEVENTIENDE-EEUWSE KEUKEN

LIEVEHEERSBEESTJE OP SOLDER

Speurtocht voor kinderen van 5 – 10 jaar

DE ZOLDERKERK

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.

Plan je bezoek

Di – vr geopend van 10-17 uur, za van 10-17 uur en zo van 13-17 uur

In verband met coronamaatregelen in Nederland volgt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de richtlijnen van de overheid en het RIVM en vraagt bezoekers bij reservering van een ticket akkoord te gaan met deze richtlijnen.

TENTOONSTELLINGEN – NU TE ZIEN

Vaste collectie

Vaste collectie

Het museum heeft naast de tijdelijke tentoonstellingen een vaste collectie die in het monumentale grachtenpand te bezichtigen is. Het hoogtepunt is te vinden op zolder, waar een 17e-eeuwse katholieke kerk verscholen ligt. Lees meer

Nieuws

Museum ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER NU OOK TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN VISUELE BEPERKING

Museum ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER NU OOK TOEGANKELIJK VOOR MENSEN MET EEN VISUELE BEPERKING

Het 17e-eeuwse grachtenpand van Ons’ Lieve Heer op Solder geeft een kijkje in de geschiedenis door te dwalen over trappen, door historisch ingerichte kamers met bedstedes, door keukens en gangen. Als kers op de taart bevindt zich op de zolders onze prachtige kerk. Om iedereen te laten genieten van dit mooie stukje geschiedenis, lag onze focus de afgelopen periode op het toegankelijk maken van het museum voor blinde en slechtziende bezoekers.

Lees meer
Een ‘katholieke haastklus’

Een ‘katholieke haastklus’

In het verleden is de passieserie van Adriaen van de Velde (1636-1672) meerdere malen negatief beoordeeld. Volgens critici voegen de schilderijen niets toe aan het oeuvre van de schilder en zijn zij zelfs een stijlbreuk met zijn andere werk. Ook is het verbazingwekkend dat de figuren met zo weinig kwaliteit en stilistische consistentie zijn uitgewerkt.

Lees meer
Met Pieter-Jan op ontdekking door de collectie

Met Pieter-Jan op ontdekking door de collectie

De 28-jarige Pieter-Jan van Giersbergen versterkt sinds begin dit jaar als assistent-conservator het collectieteam van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Met zijn master in Religiewetenschappen op zak duikt hij drie dagen per week in de collectie van het museum. Een van de projecten waar Pieter-Jan aan meewerkt, is het (letterlijk) in kaart brengen van het katholieke erfgoed van Amsterdam.

Lees meer

Kinderen en familie

Het museum is leuk voor het hele gezin, van de kleinste in de club (5 t/m 10 jaar) tot de oudere kinderen (10 t/m 12 jaar) zijn er speciale speurtochten en rondleidingen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Educatie, rondleidingen en verhuur

Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder koppelt de geschiedenis van haar erfgoed aan het heden. Katholieken mochten in de 17e eeuw hun geloof niet in het openbaar tonen. Maar hoe vrij ben je als je je geloof en identiteit moet verbergen? Vandaag de dag is die vraag nog steeds actueel. In de educatieprogramma’s ligt de nadruk op tolerantie, vrijheid en (religieuze) diversiteit. Al onze onderwijsprogramma’s zijn gericht op burgerschapsvorming en cultuureducatie. Voor meer informatie over het educatieprogramma kunt u contact opnemen met: educatie@opsolder.nl
Door de beperkte ruimte in het historische huis is het noodzakelijk dat alle groepen, ook schoolgroepen, van tevoren reserveren. Dit kan via: boekingen@opsolder.nl
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder vormt een prachtige locatie voor een trouwerij, lezing, rondleiding of vergadering. Het entreegebouw en het museum vormen een uniek decor voor iedere ontvangst op maat. Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Kaija de Valk: trouwen@opsolder.nl.

Vacatures

Een klein team van betrokken medewerkers zorgt voor de openstelling van het monument en het entreegebouw. 

Er is op dit moment 1 vacature beschikbaar.

Bezoek

Houd bij het bezoek rekening met de huis– en coronaregels van het museum. Wij zien u graag in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Contact

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38
1012 GD Amsterdam
Tel: +31 (0)20 624 66 04 (Di t/m Vr)
Email: info@opsolder.nl

HELPT U HET MUSEUM?

Wilt u Museum Ons’ Lieve Heer op Solder steunen? Dan kan dat middels een eenmalige donatie, of u neemt deel aan het Vrienden-programma. Meer weten? Lees hier hier verder.

Cafe en winkel

In het entreegebouw bevinden zich de museumwinkel en het museumcafé. Het museumcafé is tijdelijk gesloten in verband met corona.