Bezoek

Voorafgaand aan het bezoek kunt u online een ticket en tijd reserveren, zo bent u altijd gegarandeerd van een bezoek aan het museum. Vragen over uw gekochte ticket of tijd? Neem dan contact op met het nummer op uw ticket. Vragen over het museum? Schroom niet om ons te bellen of mailen.

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Een verborgen schat op zolder

WETHOUDER STEEKT HELPENDE HAND UIT

Wethouder Touria Meliani neemt petitie in ontvangst

WERKEN OP SOLDER

Er zijn op dit moment twee vacatures beschikbaar.

ZEVENTIENDE-EEUWSE KEUKEN

LIEVEHEERSBEESTJE OP SOLDER

Speurtocht voor kinderen van 5 – 10 jaar

DE ZOLDERKERK

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.

Plan je bezoek

Di – zat geopend van 10-18 uur, zo van 13-18u

In verband met coronamaatregelen in Nederland volgt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de richtlijnen van de overheid en het RIVM en vraagt bezoekers bij reservering van een ticket akkoord te gaan met deze richtlijnen.

TENTOONSTELLINGEN – NU TE ZIEN

LIEVE MARIA

LIEVE MARIA

15 augustus t/m 8 december 2020
Wie hebben de afgelopen eeuwen allemaal stilgestaan bij dit bijzondere Mariabeeld uit onze collectie en gebeden om kracht, om wijsheid, om troost?

Lees meer
BLOEMEN VAN BETEKENIS

BLOEMEN VAN BETEKENIS

26 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020
In tijden van het coronavirus en de quarantaine is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder een kleine online rondleiding door de betekenisvolle bloemen uit onze collectie gestart.

Lees meer

Nieuws

SOLDERMISSEN IN HET MUSEUM

SOLDERMISSEN IN HET MUSEUM

Aanvang 10.30uur, Start mis 11.00
Iedere eerste zondag van de maand wordt de zolderkerk van het museum gebruikt voor een mis. Zo ook in deze roerige periode. Reserveer snel een plekje in de zolderkerk.

Lees meer

Kinderen en familie

Het museum is leuk voor het hele gezin, van de kleinste in de club (5 t/m 10 jaar) tot de oudere kinderen (10 t/m 12 jaar) zijn er speciale speurtochten en rondleidingen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Educatie, rondleidingen en verhuur

Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder koppelt de geschiedenis van haar erfgoed aan het heden. Katholieken mochten in de 17e eeuw hun geloof niet in het openbaar tonen. Maar hoe vrij ben je als je je geloof en identiteit moet verbergen? Vandaag de dag is die vraag nog steeds actueel. In de educatieprogramma’s ligt de nadruk op tolerantie, vrijheid en (religieuze) diversiteit. Al onze onderwijsprogramma’s zijn gericht op burgerschapsvorming en cultuureducatie. Voor meer informatie over het educatieprogramma kunt u contact opnemen met: educatie@opsolder.nl
Door de beperkte ruimte in het historische huis is het noodzakelijk dat alle groepen, ook schoolgroepen, van tevoren reserveren. Dit kan via: boekingen@opsolder.nl
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder vormt een prachtige locatie voor een trouwerij, lezing, rondleiding of vergadering. Het entreegebouw en het museum vormen een uniek decor voor iedere ontvangst op maat. Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Kaija de Valk: trouwen@opsolder.nl.

Vacatures

Een klein team van betrokken medewerkers zorgt voor de openstelling van het monument en het entreegebouw. Dit team willen we versterken met een huismeester en een manager financien & personeelszaken.

Bezoek

Voorafgaand aan het bezoek kunt u online een ticket en tijd reserveren, zo bent u altijd gegarandeerd van een bezoek aan het museum. Vragen over uw gekochte ticket of tijd? Neem dan contact op met het nummer op uw ticket. Vragen over het museum? Schroom niet om ons te bellen of mailen.

Contact

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38
1012 GD Amsterdam
Tel: +31 (0)20 624 66 04
Email: info@opsolder.nl

HELPT U HET MUSEUM?

Wilt u het museum helpen middels een eenmalige donatie? Dat kunt u hier eenvoudig doen. Hartelijk dank!

Cafe en winkel

In het entreegebouw bevinden zich de museumwinkel en het museumcafé. Het museumcafé is tijdelijk gesloten in verband met corona.