Bezoek

Houd bij het bezoek rekening met de huis– en coronaregels van het museum. Wij zien u graag in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Toegankelijkheid in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

door | apr 25, 2022 | Collectie en Onderzoek, Pinned post

Om de toegankelijkheid van het 17de-eeuwse grachtenpand met de verborgen zolderkerk te vergroten, heeft Museum Ons’ Lieve Heer op Solder een tweetal speciale voorzieningen ontwikkeld. De CoVisit tour is bestemd voor bezoekers met een fysieke beperking. De audiotour Samen zie je meer! is voor blinde en slechtziende bezoekers. Beide voorzieningen zijn bedoeld om samen met een partner uit te voeren.  

Het grachtenpand waarin het museum is gevestigd, is met zijn vele trappen en smalle gangen slecht toegankelijk voor mensen die niet goed ter been zijn. Ook voor mensen met een visuele beperking is een bezoek een ware uitdaging. Om het monument ook voor hen toegankelijk te maken heeft Museum Ons’ Lieve Heer op Solder een tweetal voorzieningen ontwikkeld; de audiotour Samen zie je meer! voor blinde en slechtziende bezoekers en de CoVisit tour voor mindervalide bezoekers. Directeur Birgit Büchner is blij met het resultaat: “Museum Ons’ Lieve Heer op Solder wil een museum zijn voor iedereen. Met deze voorzieningen hebben we twee grote stappen gezet. ” 

CoVisit

De CoVisit is bestemd voor bezoekers die geen trappen kunnen lopen. Vanuit een speciaal hiervoor ingerichte ruimte in de Proloog, de ondergrondse passage die het entreegebouw met het monument verbindt, staan zij via een computer en een smartphone in verbinding met hun partner. Terwijl hun partner een fysiek bezoek brengt aan het monument, maakt de mindervalide bezoeker met behulp van de CoVisit voorziening een virtuele rondgang door het museum. Via een touchscreen krijgen ze panoramafoto’s van de verschillende ruimtes te zien en kunnen ze de audiotour gelijktijdig met hun partner beluisteren. Via de smartphone kunnen ze informatie uitwisselen met hun partner en vragen om aanvullende beelden. Het bezoek aan het museum beleven zij zo toch samen. 

Meer informatie en reservering: boekingen@opsolder.nl of 020 310 88 88

Samen zie je meer! 
Een bezoeker op de tast door het museum met de speciale audiotour aan het oor.

De audiotour Samen zie je meer!, ontwikkeld voor bezoekers met een visuele beperking, focust op zintuiglijke beleving. Naast loopinstructies en adviezen, bevat de audiotour verhalen over de bewoners en de geschiedenis van het huis, beschrijvingen van het interieur en van bijzondere onderdelen uit de collectie. Ook zijn geluiden toegevoegd. Krakende trappen, de koele marmeren gangen, de ruwe oppervlakte van wandtegels, de geur van wierook, bijzonder gesneden houtwerk in de kerk; het zijn allemaal elementen die worden benadrukt tijdens de belevingstour ‘Samen Zie Je Meer!’. Voorafgaand worden de blinde en slechtziende bezoekers uitgenodigd om een maquette van het monument met de handen te verkennen. Zo kunnen zij zich alvast een beeld vormen van het 17de-eeuwse gebouw. Ook deze tour beleeft men samen met een partner/begeleider. 

Naast een individueel bezoek met de speciale audiotour is er ook een rondleiding mogelijk voor kleine groepjes mensen met een visuele beperking. In deze rondleiding wordt de nadruk gelegd op de zintuigelijke beleving. Informatie en reserveringen voor deze rondleiding via boekingen@opsolder.nl of telefonisch via 020-3108888.

*Een assistentiehond (SOHO-hond) of blindengeleidehond mag mee naar binnen (houd wel rekening met de vele stijle trappen omhoog, én omlaag).
*Een begeleider die je helpt om het museum te bezoeken, heeft gratis entree (reserveer een gratis ticket).

Bezoek

Houd bij het bezoek rekening met de huis– en coronaregels van het museum. Wij zien u graag in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Contact

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38
1012 GD Amsterdam
Tel: +31 (0)20 624 66 04 (Di t/m Vr)
Email: info@opsolder.nl

HELPT U HET MUSEUM?

Wilt u Museum Ons’ Lieve Heer op Solder steunen? Dan kan dat middels een eenmalige donatie, of u neemt deel aan het Vrienden-programma. Meer weten? Lees hier hier verder.

Cafe en winkel

In het entreegebouw bevinden zich de museumwinkel en het museumcafé. Het museumcafé is tijdelijk gesloten in verband met corona.