WELKOM

Goed nieuws! Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is per 2 juni 10.00 weer geopend voor bezoek. Om er voor te zorgen dat alles veilig en soepel verloopt is het nodig dat u voorafgaand aan het bezoek ons Coronaprotocol gelezen hebt en u de gewenste dag bij ons reserveert.

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Een verborgen schat op zolder

DE ZOLDERKERK

ZEVENTIENDE-EEUWSE KEUKEN

LIEVEHEERSBEESTJE OP SOLDER

Speurtocht voor kinderen van 5 – 10 jaar

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

De kerk is gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de welgestelde katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren. De protestanten hadden in 1578 de macht in de stad overgenomen. De rooms-katholieken – zo’n twintig procent van de Amsterdamse bevolking in de zeventiende en achttiende eeuw komen dan op het tweede plan. Zij kunnen voor de mis niet meer terecht in officiële kerken; die zijn voortaan voor de protestantse eredienst bestemd.

Plan je bezoek

Ma – zat geopend van 10-18 uur, zo van 13-18u

In verband met coronamaatregelen in Nederland volgt Museum Ons’ Lieve Heer op Solder de richtlijnen van de overheid en het RIVM en vraagt bezoekers bij reservering van een ticket akkoord te gaan met deze richtlijnen.

TENTOONSTELLINGEN – NU TE ZIEN

BLOEMEN VAN BETEKENIS

BLOEMEN VAN BETEKENIS

26 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020
In tijden van het coronavirus en de quarantine is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder een kleine online rondleiding door de betekenisvolle bloemen uit onze collectie gestart. Op dit moment kunt u deze rondleiding zowel online op onze website en social media, als in het museum volgen.

Lees meer
SEE ME, HEAR ME, MEET ME!

SEE ME, HEAR ME, MEET ME!

8 juni 2020 tot en met 16 november 2020
In See me, Hear me, Meet me nodigt een groep jongeren u uit om hen te ontmoeten in woord, beeld en geluid. Wat betekent het om 15 jaar te zijn in een cultureel diverse samenleving? Hoe tolerant vinden zij de stad, zichzelf en elkaar?

Lees meer

Nieuws

TROUWEN OP SOLDER

TROUWEN OP SOLDER

Trouwen in romantische sferen
De zolderkerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is de meest romantische trouwlocatie in de Amsterdamse binnenstad. En dat al een paar honderd jaar! Geen wonder, want het authentieke oudroze interieur en de zachte verlichting zorgt vanzelf voor de juiste sfeer.

Lees meer
BLOEMEN VAN BETEKENIS

BLOEMEN VAN BETEKENIS

26 maart 2020 tot en met 31 augustus 2020 In tijden van het coronavirus en de quarantine is Museum Ons' Lieve Heer op Solder een kleine online rondleiding door de betekenisvolle...

Lees meer

Kinderen en familie

Het museum is leuk voor het hele gezin, van de kleinste in de club (5 t/m 10 jaar) tot de oudere kinderen (10 t/m 12 jaar) zijn er speciale speurtochten en rondleidingen in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Educatie, rondleidingen en verhuur

Museum Ons ‘Lieve Heer op Solder koppelt de geschiedenis van haar erfgoed aan het heden. Katholieken mochten in de 17e eeuw hun geloof niet in het openbaar tonen. Maar hoe vrij ben je als je je geloof en identiteit moet verbergen? Vandaag de dag is die vraag nog steeds actueel. In de educatieprogramma’s ligt de nadruk op tolerantie, vrijheid en (religieuze) diversiteit. Al onze onderwijsprogramma’s zijn gericht op burgerschapsvorming en cultuureducatie. Voor meer informatie over het educatieprogramma kunt u contact opnemen met: educatie@opsolder.nl
Door de beperkte ruimte in het historische huis is het noodzakelijk dat alle groepen, ook schoolgroepen, van tevoren reserveren. Dit kan via: boekingen@opsolder.nl
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder vormt een prachtige locatie voor een trouwerij, lezing, rondleiding of vergadering. Het entreegebouw en het museum vormen een uniek decor voor iedere ontvangst op maat. Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met Tanja Koelman: trouwen@opsolder.nl.

Welkom

Goed nieuws! Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is per 2 juni 10.00 weer geopend voor bezoek. Om er voor te zorgen dat alles veilig en soepel verloopt is het nodig dat u voorafgaand aan het bezoek ons Coronaprotocol gelezen hebt en u de gewenste dag bij ons reserveert.

Contact

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Oudezijds Voorburgwal 38
1012 GD Amsterdam
Tel: +31 (0)20 624 66 04
Email: info@opsolder.nl

HELPT U HET MUSEUM?

Wilt u direct een kleine donatie doen aan het museum? Dat kan. Maak gebruik van deze link (Tikkie) om een eenmalige donatie van 3 euro te doen. Hartelijk dank! Meer weten over Vriend worden van het museum en donaties? Klik dan hier.

Cafe en winkel

In het entreegebouw bevinden zich de museumwinkel en het museumcafé. Het museumcafé is tijdelijk gesloten in verband met corona.